CE ESTE PROFILAXIA?
Cea mai simplă și ieftină metodă de tratament. Profilaxia constă dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale.
Mai mult, profilaxia previne și evoluția acestor afecțiuni odată ce ele au apărut. Așadar, profilaxia dentară are 2 roluri:
-
Prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale
-
Prevenirea evoluției cariei dentare și a bolii parodontale și a apariției complicațiilor
Principalele metode de profilaxie:
Igiena orală
Controale periodice regulate
Detartrajul
Periajul profesional
Airflow-ul
Sigilarea șanțurilor și fosetelor
Depistarea și tratarea cariilor incipiente
Fluorizarea
Igiena orală este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafața dinților după fiecare masa. Daca nu este îndepărtată prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformându-se în tartru dentar.
Principalul obiectiv al igienei orale este îndepartarea plăcii dentare de pe suprafața dintilor și prevenirea depunerii acesteia.
O igienă orală corectă presupune un periaj dentar regulat și corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea aței dentare și a apelor de gura. În cadrul cabinetului nostru dispuneți de instructaj de periaj și igienă orală gratuit.
Controalele periodice sunt foarte importante pentru menținerea sănătății orale. Multe afecțiuni orale evoluează fără dureri, mai ales în fazele inițiale; așadar, pacienții nu sunt conștienți de apariția lor până în momentul în care au progresat deja semnificativ.
În timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente pe care pacientul nu le-a observat sau poate descoperi semne inițiale ale unei îmbolnăviri gingivale.
De asemenea, anumite lucrări dentare sau restaurări existente pot avea nevoie de reparații sau recondiționări. Medicul va face și o evaluare a stării de sănătate a țesuturilor orale. Ca regulă generală, cu cât o afecțiune este descoperită mai precoce, cu atât este mai ușor de tratat.
Controalele periodice ar trebui efectuate cel puțin de 2 ori pe an.
Detartrajul reprezintă procesul de îndepărtare a tartrului și plăcii dentare folosind instrumente de mână sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.
Placa dentară este principalul factor cauzator al gingivitei și cariei dentare, iar tartrul este o formă de placă dentară calcificata, de asemenea nocivă pentru gingie și structurile dentare. Scopul detartrajului este îndepărtarea tartrului și a plăcii dentare.
Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plăcii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum și a diverselor pete sau colorații de pe suprafața dinților.
Este bine să se realizeze periajul profesional măcar de 2 ori pe an (de obicei în timpul controalelor periodice). Periajul profesional este foarte eficient în îndepărtarea plăcii dar trebuie însoțit de o igienă orală riguroasă.
Airflow-ul constă în pulverizarea cu presiune pe dinte a unui jet care amestecă aerul, apa şi bicarbonat de sodiu. Această metodă reprezintă și o modalitate de albire care nu foloseşte substanţe chimice de albire, ci acţionează prin puterea mecanică de curăţare a cristalelor de bicarbonat.
Jetul sistemului airflow pătrunde în cele mai mici spaţii interdentare, având astfel o acţiune eficientă pe toate suprafeţele dintelui.
Această metodă preîntâmpină stagnarea microbilor și a plăcii dentare în șanțurile și fosetele molarilor și premolarilor prevenind astfel apariția cariilor la acest nivel.
Șanțurile și fosetele sunt un loc predilect în care placa se poate forma și acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide în interiorul șanțurilor și fosetelor care dupa întărire vor "închide" aceste spații, și mai mult, eliberează fluor.
Sigilarea se execută pe molarii și premolarii definitivi ai copiilor imediat după ce aceștia au erupt. Și adulții pot beneficia de sigilare dacă aceasta nu s-a realizat înainte. Materialele de sigilare se uzează în câțiva ani; în consecință, este nevoie de o monitorizare constantă pentru a le putea înlocui dacă este cazul.
Este o metodă eficientă de profilaxie deoarece previne evoluția cariilor și apariția complicațiilor. Cariile mici sunt mai ușor și mai ieftin de tratat. Odată ce apar complicațiile datorate evoluției cariilor, tratamentul este atât mai complicat cât și mult mai scump.
Fluorul este un mineral care ajută la întărirea smalțului, pe care îl face mai rezistent la acțiunea cariilor. Fluorizarea profesională presupune aplicarea de către medicul stomatolog a unor geluri sau lacuri. Acestea conțin o cantitate mai mare de fluor decât pastele de dinți sau apele de gură și se pot aplica o dată pe an.
CERE O PROGRAMARE
Completează formularul de mai sus și noi te vom contacta în cel mai scurt timp.